Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

Krifa Erhverv bryder overenskomst

KA indklager Kristelig Fagforening for arbejdsretten.

Af: Arbejdsgiverforeningen KA

Kristelig Fagbevægelse etablerede i oktober 2005 en rådgivningsvirksomhed for selvstændige ved navn Krifa Erhverv. Krifa Erhverv er en udløber af a-kassen for selvstændige. Den tilbyder at give selvstændige med mellem 0 og 20 ansatte faglig rådgivning om virksomhedsdrift.

“I KA finder vi konstruktionen betænkelig. Hvordan kan en fagforening på samme tid rådgive lønmodtagere og arbejdsgivere? Det må uafværgeligt medføre interessekonflikter,” siger direktør i KA, Karsten Høgild.

KA hævder desuden, at hele etableringen af Krifa Erhverv strider mod den kollektive overenskomst og organisationsaftalen mellem Kristelig Fagbevægelse og KA. Krifa Erhverv er ganske vist et selvstændigt selskab, men det selskab er 100 procent ejet af Kristelig Fagbevægelse, der ejer samtlige aktier og besætter alle bestyrelsesposter.

Krifa Erhverv begår overenskomstbrud
KA har derfor bedt professor dr. jur. Jens Kristiansen se nærmere på strukturen i Krifa Erhverv og på de ydelser, de tilbyder. Desuden har Jens Kristiansen vurderet, om oprettelsen af Krifa Erhverv strider imod overenskomsten og organisationsaftalen. Jens Kristiansens konklusion er klar:

“Det er min opfattelse, at Kristelig Fagforening har begået overenskomstbrud ved at påføre medlemsvirksomheder under KA illoyale konkurrencevilkår gennem sit tilbud til udenforstående arbejdsgivere om arbejds- og ansættelsesretlig rådgivning på økonomisk favorable vilkår og uden den overenskomstpligt, som gælder for medlemmer af arbejdsgiverforeningen.”

Et af de centrale kritikpunkter mod Krifa Erhverv er nemlig, at man har – og rådgiver – virksomheder, som ikke er underlagt en overenskomst. De virksomheder, som Krifa Erhverv rådgiver, kan derfor have meget dårligere løn og arbejdsvilkår end de overenskomstmæssige.

Et uansvarligt dobbeltspil
Det betyder, at Krifa Erhverv på den ene side rådgiver virksomheder, som giver ringere vilkår for de ansatte end de selv har fastsat i deres overenskomst med KA. Og på den anden side i Kristelig Fagforening arbejder på at sikre medarbejdere gode vilkår.

“Krifa Erhverv og Kristelig Fagforening kører et dobbeltspil, hvor de dybest set ikke tager ansvar for nogle af parterne. Et dobbeltspil der er uholdbart, og som ligner det dilemma, der for 75 år siden førte til Kristeligt Dansk Fællesforbunds opsplitning i en fagforening og en arbejdsgiverforening,” siger Karsten Høgild.

I sin redegørelse om Krifa Erhverv skriver professor, dr. Jur. Jens Kristiansen videre:

“Retssystemet hviler generelt på en forudsætning om, at arbejdsgiverforeninger organiserer arbejdsgivere og at lønmodtagerforeninger organiserer lønmodtagere.”

Del denne artikel: