Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

Lån til din virksomhed – helt udenom banken

Bankerne er kommet for langt væk fra SMVerne. Men det skal være slut nu. Med låneplatformen SMVerhvervslån.dk kan virksomheder låne til vækst og udvikling - helt udenom banken.

Af: Arbejdsgiverforeningen KA

Det skal være slut med lange, besværlige og i mange tilfælde ufrugtbare forhandlinger med banken, når sunde små og mellemstore virksomheder, SMVer, skal bruge penge til udviklingsprojekter. Det mener SMVernes hovederhvervsorganisation, SMVdanmark, der har lanceret et alternativ til bankerne: SMVerhvervslån.

“Bankerne har haft så travlt med at blive til kæmpe finansielle supermarkeder, at de helt har glemt, at almindelige mennesker og virksomheder primært har brug for banken til ind- og udlån. De har nedprioriteret de små og mellemstore virksomheder, som skaber væksten og hovedparten af nye job i Danmark. SMVdanmark har i årevis forsøgt at råbe bankerne op om problemet – desværre uden held. Så nu tager vi skeen i egen hånd, siger SMVdanmarks vicedirektør, Jakob Brandt.

Han henviser blandt andet til en ny undersøgelse fra SMVdanmark, som viser, at hver fjerde SMV, der sidste år ansøgte om lån eller kassekredit i banken, fik et nej – på trods af, at det var sunde virksomheder, hvor 82 procent har haft overskud de to forudgående år.

Ny teknologi skærer det overflødige fra
“Vi har ikke filialer, hovedkontorer og store direktørlønninger. Vi anvender mulighederne i ny teknologi og matcher via en digital platform långivere og låntager. Dermed kan vi holde omkostningerne så langt nede, at vores rentemarginal kun er på 1 procentpoint mod op mod 7 pct. i bankerne. Virksomheder med overskud kan altså låne deres penge ud og få en væsentlig bedre forrentning end i banken, mens låntager får en lav og konkurrencedygtig rente, faste vilkår og et uopsigeligt lån i hele perioden,” siger Jakob Brandt.

Undersøgelser foretaget af SMVdanmark blandt små og mellemstore virksomheder viser, at op mod en tredjedel af virksomhederne er begrænset af mangel på finansiering, hvor det særligt er de mindste virksomheder, som oplever at være begrænset. Og inden for det seneste år har op mod en fjerdedel, som har efterspurgt finansiering i banken, oplevet at få et nej.

“Det er klart, at nogle virksomheder ikke kvalificerer sig til at få finansiering, men undersøgelsen viser altså, at en del sunde virksomheder med gode projekter også får et nej i banken. Der skal man altså ikke altid tage bankens nej, som den endelige dom over sit projekt. Virksomheder må overveje sin situation og undersøge, hvilken form for finansiering og kapital de har behov for – måske allerede inden de går i banken, for der er kommet produkter på markedet, som er et reelt alternativ til bankens finansiering,” siger Jakob Brandt og peger på, at samme undersøgelser viser, at 73 procent af virksomhederne glemmer at se sig om efter alternative muligheder for finansiering.

En sikker og gennemprøvet platform
SMVerhvervslån.dk bygger på en anerkendt – og af Finanstilsynet godkendt – platform, og er et samarbejde mellem SMVdanmark og Flex Funding A/S, der driver platformen og foretager de konkrete kreditvurderinger af låntagerne.

“Flex Funding A/S har udviklet deres teknologi over de seneste år og har allerede formidlet lån for 180 mio. kr. til danske SMVer. Men mange SMVer er ikke bevidste om muligheden, så vi ser det her som en mulighed for, at SMVdanmark på fordelagtig vis kan bringe lån via crowdlending ud til vores 18.000 medlemsvirksomheder. Dermed håber vi at kunne sætte turbo på virksomhedernes mulighed for at skaffe fair finansiering til deres vækst andre steder end i banken,” siger Jakob Brandt.

Fakta: SMVerhvervslån

  • Erhvervslån: 200.000 kr. og 5.000.000 kr.
  • Låneperiode: 6 måneder – 5 år
  • Renter: 4,25 og 9,7 pct.
  • Uopsigelige og ingen genforhandling
  • Samme vilkår i låneperioden
  • Krav: Kreditgodkendelse, positiv egenkapital og overskud seneste to regnskabsår.

Del denne artikel: