Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

Lad os få frihed på arbejdsmarkedet

3F har på det seneste beskyldt KA for alverdens ting i debatindlæg i diverse aviser. Nedenfor tager KA-direktør Karsten Høgild til genmæle.

Af: Karsten Høgild

Foto: Jesper Voldgaard

3F-gruppeformand Kim Lind Larsens indlæg illustrerer tydeligt, hvorfor 3F styrtbløder medlemmer, og hvorfor fagforbundet har så svært ved at tilpasse sig nutidens samfund.

Hans indlæg er en utiltalende blanding af arrogance, beskyldninger og afgrundsdyb mangel på respekt for andres måde at gøre tingene på. I Kim Lind Larsens noget ensporede univers er alle vi, der ikke er en del af LO-fagbevægelsen, tvivlsomme typer, der kun er ude på at smadre den danske model.

Intet er selvfølgelig mere forkert. I Arbejdsgiverforeningen KA er vi tilhængere af den danske model, og vi kæmper for ordentlige forhold på arbejdsmarkedet. Men vi gør tingene anderledes og på en mere tidssvarende måde.

Vi mener – modsat 3F – at både lønmodtagere og arbejdsgivere selv skal have frihed til at vælge, hvilke fag- og arbejdsgiverforeninger, de ønsker at være medlem af. Vi ser konkurrencen og mangfoldigheden på arbejdsmarkedet som en klar fordel for både lønmodtagere og arbejdsgivere.

Den tvang, som 3F bifalder, hører ikke hjemme i et moderne samfund som det danske. Når 3F konflikter virksomheder, der allerede har en anerkendt overenskomst, er det udtryk for magtarrogance og misbrug af sin position.  

Kim Lind Larsen slutter sit indlæg af med noget af en svada: ”Lad nu bare de rigtige fagforeninger tage sig af den danske model”.

“KA har været overenskomstbærende, siden Ruder Konge var knægt. De første mange år havde vi overenskomst med Krifa – nu har vi med Det Faglige Hus. Og de seneste 14 år har KA Pleje, der er en søsterorganisation til KA, haft overenskomst med FOA.”

Karsten Høgild, direktør, KA

Det er et ualmindeligt dårligt råd, fordi den danske model overlever ikke på sigt, hvis den udelukkende skal hvile på en LO-fagbevægelse, der mister medlemmer i stort tal og dermed taber legitimitet.       

Her til sidst vil jeg tilbagevise et par af de usandheder, Kim Lind Larsen kommer med.

Han påstår, at KA er en forretning. Sludder.

Vi er en arbejdsgiverforening, der knokler for at varetage vores knap 1000 medlemsvirksomheders interesser.

KA har ikke medlemsdemokrati, påstår han. Sludder.

Vi har blandt andet vores generalforsamling, hvor der stemmes om overenskomstfornyelser, vælges bestyrelse og udstikkes de overordnede linjer.     

KA er ikke overenskomstbærende, påstår han. Sludder.

KA har været overenskomstbærende, siden Ruder Konge var knægt. De første mange år havde vi overenskomst med Krifa – nu har vi med Det Faglige Hus. Og de seneste 14 år har KA Pleje, der er en søsterorganisation til KA, haft overenskomst med FOA.

Helt ærligt, Kim Lind Larsen – tror du virkelig, FOA vil have overenskomst med os, hvis vi var så frygtelige, som du giver udtryk for?

Del denne artikel: