Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

Lad os gøre som tyskerne: Sænk momsen

Grænsehandlen koster hvert år dansk detailhandel og statskassen milliarder af kroner, og man behøver ikke være professor i nationaløkonomi for at regne ud, at når fordelen ved at køre syd for grænsen bliver endnu større, så vil flere gøre det oftere, skriver Karsten Høgild i dette debatindlæg.

Af: Karsten Høgild

Foto: Colourbox

I Arbejdsgiverforeningen KA mener vi, at en midlertidig sænkning af momsen er det mest enkle og effektive redskab, når det handler om at kickstarte forbruget i Danmark.

Vi har mange gode argumenter, og forleden gav tyskerne os endnu en god grund til at skære toppen af momsen resten af året.

Fra den 1. juli sænker Tyskland nemlig momsen, og det betyder bare, at gabet mellem tysk og dansk moms bliver endnu større.

I forvejen koster grænsehandlen hvert år dansk detailhandel og statskassen milliarder af kroner, og man behøver ikke være professor i nationaløkonomi for at regne ud, at når fordelen ved at køre syd for grænsen bliver endnu større, så vil flere gøre det oftere.

Jeg har hørt flere sige, at der er da grænser for, hvor mange liter dåsesodavand og kilo Matador Mix, vi kan sætte til livs, så den tyske momsnedsættelse gør ingen forskel. Det er helt misforstået.

Fladskærme, havemøbler og alle de andre ting bliver jo også billigere, når den tyske moms sænkes, så det bliver ingen sag at fylde traileren med slagtilbud.

“I Arbejdsgiverforeningen KA mener vi, at en midlertidig sænkning af momsen er det mest enkle og effektive redskab, når det handler om at kickstarte forbruget i Danmark.”

Karsten Høgild, direktør, KA

Momsen på de tyske restauranter sænkes fra 19 til 7 procent, så når bil og trailer er pakket til bristepunktet, så kalder det på et restaurantbesøg, når der nu er så meget at spare.

Hvis de danske politikere undlader at sænke momsen og i stedet kaster milliarder ud fra helikopteren, så bliver problemet bare endnu større.

Så vil mange af helikopterpengene ende i tyske kasseapparater, mens en dansk momsnedsættelse vil have direkte effekt på danske butikker.

Jeg er med på, at en momsnedsættelse også vil gavne de udenlandske varer, som sælges i Danmark, men det vil alt sammen bidrage til at skabe omsætning og aktivitet i de danske butikker.   

Del denne artikel: