Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

Løn til 18 og 19-årige ikke i konflikt med loven

Lov om forskelsbehandling tillader forskellig løn, hvis den er objektivt og rimeligt begrundet. Og derfor er en anden løn til unge med bijob ikke i strid med loven efter vores opfattelse, siger Karsten Høgild, direktør i KA.

Af: Arbejdsgiverforeningen KA

Et telegram fra Berlingskes Nyhedsbureau påstår, at det strider mod lov om forskelsbehandling, at 18- og 19-årige i følge overenskomsten mellem Krifa og KA er garanteret en en anden mindsteløn end andre ansatte indenfor hotel- og restaurations-branchen.

I følge overenskomsten er 18- og 19-årige garanteret en mindsteløn på 99 kroner i timen. Og overfor Berlingskes Nyhedsbureau påstår to eksperter, at det strider mod lov om forskelsbehandling.

Men det er ikke helt sandt.

Det er korrekt, at lov om forskelsbehandling foreskriver, at man ikke må forskelsbehandle på grund af blandt andet alder. Men lov om forskelsbehandling siger samtidig (se faktaboksen), at der kan undtages fra denne bestemmelse i kollektive overenskomster, såfremt ‘aldersgrænserne er objektivt og rimeligt begrundet i et legitimt formål’.

“I vores overenskomst står det meget tydeligt, at 18- og 19-årige er garanteret en mindsteløn 99 kroner i timen, hvor ansættelsen er bibeskæftigelse. Tanken er jo netop, at unge, som gerne vil have et bijob ved siden af deres studier, kan få et bijob og en løn, som modsvarer den indsats og det ansvar, de typisk vil blive tildelt i jobbet. Og derfor er det vores opfattelse, at vi har en objektiv og rimelig begrundelse for reglen og derfor er den ikke i strid med lov om forskelsbehandling,” siger Karsten Høgild, direktør i KA.

Del denne artikel: