Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

Minister brød sit løfte

KA er vred og skuffet over, at beskæftigelsesministeren har brudt sit løfte om at ville afskaffe eksklusivaftalerne. Løftet blev givet få dage før valget, da ministeren på tv blev konfronteret med en sag hos en frisør, som er medlem af KA.

Af: Arbejdsgiverforeningen KA

Få dage før valget sagde Claus Hjort Frederiksen uden uld i mund, at han ville afskaffe eksklusivaftalerne, hvis han kom til magten igen. Få dage senere løb han fra sine ord ved ikke at tage det med i regeringsgrundlaget. Hvordan kan verden ændre sig så meget på så få dage?, spørger Karsten Høgild, som er direktør i KA.

“Tidligere havde V og K-regeringen afskaffelse af eksklusivaftalerne som mål i regeringsgrundlaget. De kunne imidlertid ikke opnå flertal for en afskaffelse. Det bøjer vi os for. Men at regeringen ikke engang har en afskaffelse af eksklusivaftalerne som mål længere i regeringsgrundlaget er uacceptabelt,” lyder kritikken fra Karsten Høgild.

Fogedsag mod frisør
Løftet fra ministeren blev givet i tv-magasinet Penge på DR, da han blev konfronteret med en konkret sag hos en af KA’s medlemmer.

En ansat frisør i Salon Morgenhår i Hillerød blev af sin tidligere fagforening, Frisørforbundet, idømt en bod på 17.000 kr., ligesom man nedlagde fogedforbud mod frisøren. Frisører, der melder sig ud af Frisørforbundet, må ikke tage arbejde 12 måneder efter udmeldelsen hos en frisør, der er organiseret andre steder end i Frisørmesterforeningen.

“Det er helt igennem urimeligt. Der er ikke bare tale om en eksklusivaftale, men også om at en privat fagforening holder fast i folk i 12 måneder efter udmeldelsen og idømmer dem en bod på 17.000 kr. På den måde binder Frisørforbundet sine medlemmer med en helt urimelig konkurrenceklausul, og arbejdsgivere, der står andre steder end i Frisørmesterforeningen, har svært ved at skaffe arbejdskraft,” siger Karsten Høgild.

“Vi har kendt disse groteske forhold længe. Men det nye denne gang var, at Frisørforbundet også nedlagde fogedforbud mod frisøren, som havde meldt sig ud.”

Trak fogedforbud tilbage
Imidlertid valgte Frisørforbundet i slutningen af februar at trække fogedforbuddet tilbage, idet Frisørmester-foreningen ikke ønskede at håndhæve overenskomstens gensidighedsbestemmelse.

“Det er utrolig glædeligt, at Frisør-forbundet kunne indse, at det var helt urimeligt at nedlægge fogedforbud mod en af deres tidligere medlemmer. I sidste ende kunne det have betydet, at politiet måtte fjerne hende fra hendes arbejde. Det ville jo være latterligt, når hun er glad for sit arbejde og har ordnede forhold på arbejdspladsen,” siger Karsten Høgild.

Den ansatte frisør og indehaveren af Morgenhår, Maria Wiche, har ikke tænkt sig at opgive sagen. De overvejer om de skal lade være med at betale boden. KA har overgivet sagen til en advokat.

“Vi ved endnu ikke, hvad Frisørforbundet vil gøre, men ønsker de at forfølge sagen retsligt, så tager vi det med.”

Maria Wiche har kæmpet stædigt for sin ret.

“Reglerne er fra det forrige århundrede. Sådan fungerer arbejdsmarkedet jo ikke i dag. Det virker som om, at Frisørforbundet kun er ude på at hindre, at folk vil arbejde, når man stavnsbinder folk på den måde,” siger hun.

Del denne artikel: