Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

Sænk momsen til 15 % resten af året

Kickstart økonomien: Sænk momsen til 15 % resten af året. Det er budskabet i de annoncer, som KA torsdag den 30. april indrykker i en lang række dagblade.

Af: Søren Ploug Lilmoes

, journalist

Konkret forslår vi fra KAs side, at momsen sænkes fra 25 % til 15 % på alle varer i hele andet halvår af 2020.

Vores beregninger viser, at forslaget vil spare en familie med en gennemsnitsindkomst for mellem 1500 og 2000 kroner netto om måneden.

“Vi hører i medierne dagligt om virksomheder, som enten er tvunget til at fyre medarbejdere eller til helt at dreje nøglen på grund af coronakrisen. Virksomhederne skriger på omsætning, og derfor skal vi have folk til at bruge penge,” siger KA-direktør Karsten Høgild.

Gavner alle
Der er især fire gode argumenter for at bruge en momsnedsættelse i den nuværende situation.

For det første knytter momsen sig direkte til forbrug, så det er et effektivt redskab, når der skal skrues op for blusset her og nu.

For det andet gavner forslaget bredt, fordi alle vil opleve, at pengene strækker længere.

“Coronakrisen har ramt alle, og derfor er der også behov for en politisk løsning, der kommer alle til gode. Det vil en nedsættelse af momsen gøre – det vil være til fælles bedste.”

Karsten Høgild, direktør, KA

For det tredje er det rent teknisk enkelt at gennemføre, da det blot er en procentsats, der skal ændres.

For det fjerde er det en løsning, som både er forståelig og gennemsigtig.

“Hvis man alligevel overvejer at købe en ny cykel, sofa eller bestille en håndværker, så vil mange fremrykke købet, hvis det kan spare én for et større beløb. En momsnedsættelse gavner alle brancher, og vi vil alle opleve, at dine og mine penge strækker længere,” siger Karsten Høgild.

Han er med på, at når folk fremrykker et køb, så kommer den handel alt andet lige til at mangle på et senere tidspunkt.

“Men vi er nødt til at se på, hvad der er behov for her og nu – og det er at skabe efterspørgsel, så virksomheder overlever og arbejdspladser består,” siger Karsten Høgild.

Helt særlig situation
Tal fra Nationalbanken viser, at danskerne samlet set har sparet i omegnen af 1000 milliarder kroner op, så pengene findes derude i samfundet.

“Mange sparer op, og det er prisværdigt og ansvarligt. Men i den helt særlige situation, vi står i, er der brug for at gøre det mere attraktivt at bruge lidt ekstra. Det nytter ikke, at vi bare lader alle pengene samle støv i banken, når vi har så hårdt brug for at få hjulene i gang,” siger Karsten Høgild og tilføjer:

“Coronakrisen har ramt alle, og derfor er der også behov for en politisk løsning, der kommer alle til gode. Det vil en nedsættelse af momsen gøre – det vil være til fælles bedste.”

Del denne artikel: