Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

Skolekonflikt: Vær fleksibel og stil krav

Konflikten mellem lærere og KL er pr. 1. april udvidet til en lockout. Og det stiller mange arbejdspladser i en speciel situation. KA opfordrer til, at arbejdsgivere udviser fleksibilitet.

Af: Arbejdsgiverforeningen KA

Mange forældre er vågnet op til en lidt speciel dag efter påskeferien. I og med at Kommunernes Landsforening har lockoutet lærerne, oplever mange forældre problemer med både at passe deres arbejde og tage sig af deres børn. Så selvom lærerkonflikten ikke har noget med de små og mellemstore virksomheder, har den det alligevel – indirekte.

Bjørn B. Carlsen, juridisk chef i KA og KA Pleje, opfordrer til, at man ude på arbejdspladserne indgår individuelle aftaler, så både virksomhedens, de ansattes og de ansattes børns hverdag påvirkes mindst muligt af konflikten:

“Selv om det i princippet er medarbejderens problem, anbefaler KA, at man løser det gennem individuelle aftaler. Hvis den berørte medarbejder ikke selv kan få dækket sit pasningsbehov ved for eksempel at bytte vagter med en kollega, kan man aftale, at medarbejderen bruger afspadsering, feriefridage eller ferie, eller at medarbejderen om nødvendigt holder fri for egen regning,” siger Bjørn B. Carlsen.

Lærerkonflikten er ikke “lovligt fravær”, men fravær på grund af lærerkonflikten er omvendt heller ikke grund til bortvisning, påpeger Bjørn B. Carlsen:

“Som udgangspunkt er det ikke hverken bortvisnings- eller opsigelsesgrund, hvis en medarbejder er forhindret i at møde på grund af konflikten. Men det må naturligvis kræves, at medarbejderen gør, hvad der er muligt, for at skaffe børnepasning, og det må også forventes, at medarbejderen drøfter situationen med chefen og løbende holder virksomheden orienteret,” fastslår Bjørn B. Carlsen.

Er der spørgsmål eller tvivlstilfælde, opfordres man til at kontakte juridisk afdeling for konkret rådgivning.

Del denne artikel: