Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

Slutter konflikten mod Vejlegården i morgen?

I morgen afsiger Arbejdsretten dom i 3Fs konflikt mod Restaurant Vejlegården. Karsten Høgild, direktør i KA, og Amin Skov Badrbeigi, forpagter på Vejlegården betegner det som en afgørende dag for Vejlegården og den danske model.

Af: Arbejdsgiverforeningen KA

Karsten Høgild og Amin Skov. Foto: Stefan Vase

Når Arbejdsretten torsdag afsiger dom i 3Fs konflikt mod Restaurant Vejlegården, er det værd at holde øje med om, Arbejdsretten vil skabe et skel mellem virksomheder, der har KA/Krifa-overenskomsten og virksomheder uden overenskomst, mener Karsten Høgild, direktør i KA:

“Sagen handler om, hvorvidt det er rimeligt, at 3F konflikter virksomheder, der har en overenskomst, der er anerkendt af Arbejdsretten og ligger på et godt dansk niveau. Må man konflikte dem, alene fordi de har en overenskomst, som ikke er en del af LO-familien?” spørger Karsten Høgild.

I hans objektiv handler sagen om at langtidssikre den danske model:

“Det er en afgørende dag for Vejlegården og den danske model. Det danske overenskomstsystem er i krise. Vi vil gerne sikre, at systemet kan overleve – også i krisetid. Og vi håber, at Arbejdsretten med sin dom vil signalere, at arbejdsgiverorganisationer og fagforeninger bør bruge ressourcerne på at få overenskomstdækket de virksomheder, der i øjeblikket ikke er overenskomstdækket,” fastslår Karsten Høgild, som kritiserer 3F for i for høj grad at konflikte virksomheder, der i forvejen er overenskomstdækket.

“Det er en afgørende dag for Vejlegården og den danske model. Det danske overenskomstsystem er i krise. Vi vil gerne sikre, at systemet kan overleve – også i krisetid.”

Karsten Høgild, direktør, KA

Ikke en vej væk, men en sikring af den danske model
Amin Skov Badrbeigi, forpagter på Restaurant Vejlegården, ser frem til Arbejdsrettens dom. For den kan måske betyde, at Vejlegården ikke fortsat er en ”kampplads for 3F”:

“Jeg synes ikke, det er rimeligt at Vejlegården er blevet kampplads for 3Fs korstog. Retssagen handler ikke om mig mod 3F. Den handler om, at min virksomhed har en overenskomst, som på en gang er fleksibel og ligger på et godt dansk niveau. Problemet er alene, at 3F ikke vil respektere den – selvom vi har Arbejdsrettens ord for, at det er en lovlig overenskomst,” påpeger Amin Skov Badrbeigi.

Han mener, at LO-forbund som 3F overser en vigtig pointe, når de kalder Vejlegårdens valg for et oprør mod den danske model:

“Det er forkert, når 3F mener, at det er en vej væk fra den danske model. Overenskomsten er en del af den danske model. Den danske model skal sikres. Derfor er der brug for virksomhedsledere som jeg, der ikke giver op over for LO-systemet og melder sig helt ud af overenskomstsystemet eller ansætter østeuropæisk arbejdskraft,” bemærker han.

Arbejdsretten afsiger dom torsdag klokken 14.20.

KAs hjemmeside opdateres løbende hele torsdagen.

Del denne artikel: