Det er en sikker sommerbebuder, at Facebook i de her dage svømmer over med billeder af glade studenter og stolte forældre, samtidig med at bybilledet fyldes med festklædte hestevogne og ditto lastbiler med glade studenter.
Studenterne fortjener et stort tillykke, og de skal vide, at vi tror på dem, og at det i høj grad er deres videbegær og gåpåmod, vi skal leve af i fremtiden.
Men vi må samtidig ikke glemme også at kippe med flaget for de unge, som springer ud med et svendebrev eller et fagprøvebevis i hånden. Det er nemlig i høj grad også deres knowhow, vi skal leve af i fremtiden.
Vi mangler faglært arbejdskraft, og vi kommer til at mangle endnu mere faglært arbejdskraft i fremtiden. Derfor skal vi hylde de unge, som viser vejen, og som viser, at der findes andre veje til et godt og meningsfyldt arbejdsliv end gennem det almene gymnasium.
Som arbejdsgiverorganisation for mere end 1.400 små og mellemstore virksomheder er vi hos Arbejdsgiverforeningen KA særligt optaget af, hvordan vi sikrer tilstrækkeligt med faglært arbejdskraft i de kommende år. Derfor glæder vi os over, at SVM-regeringen i et nyt politisk udspil vil afsætte 300 millioner kroner over en 4-årig periode til erhvervsskolerne, så erhvervsuddannelserne bliver et mere attraktivt valg for endnu flere unge.
“Vi mangler faglært arbejdskraft, og vi kommer til at mangle endnu mere faglært arbejdskraft i fremtiden. Derfor skal vi hylde de unge, som viser vejen, og som viser, at der findes andre veje til et godt og meningsfyldt arbejdsliv end gennem det almene gymnasium.”
Christian Borrisholt Steen, politisk konsulent, KA
En anden måde at gøre flere unge interesserede i en erhvervsrettet uddannelse er ved at sikre flere fritidsjob til de unge hos små- og mellemstore virksomheder. På den måde får de unge allerede i en tidlig alder en berøring og erfaring med arbejdslivet, som på længere sigt – for en del af de unge – forhåbentligt vil kunne føre til en læreplads og en faglært uddannelse.
Derfor lancerede vi i Arbejdsgiverforeningen KA forleden det politiske udspil ”Flere fritidsjob – færre regler”, hvor vi kommer med en række konkrete bud på, hvordan vi kan sikre flere fritidsjob til de unge.
Så lad os i de her dage, glæde os over alle studenterne, der springer ud, og lad os samtidig også glæde os over alle dem, der springer ud med et svendebrev i hånden, og lad os opfordre endnu flere unge til også at overveje en faglært fremtid.
Tillykke med svendebrevet – og studenterhuen!