Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

To ud af tre oplever gruppepres på arbejdspladsen

Ny undersøgelse fra KA viser problemets enorme omfang.

Af: Arbejdsgiverforeningen KA

To ud af tre danskere: Der er fagforeningspres på virksomheder.

Det høje tal kommer frem i en undersøgelse af den danske arbejdsmarkedsmodel, som analysefirmaet Lindberg International har lavet for Kristelig Arbejdsgiverforening (KA).
Spørgsmålet lød: ” Selvom der er frit fagforeningsvalg i Danmark, så er der på mange arbejdspladser et gruppepres, der gør, at lønmodtagere “tvinges” til at være medlem af en bestemt fagforening.” 

Hertil svarede 13 %, at de var “enige”, 18 % var “meget enige”, mens 29 % var ” helt enige”

Undersøgelsen fra KA påviser, at det i befolkningen generelt opfattes som et faktum, at der er gruppepres fra de “traditionelle” fagforeninger på de fleste arbejdspladser.

Undersøgelsen sætter dermed trumf på den nyligt udgivne udredning fra Institut for Menneskerettigheder (IMR), der afslører, at medlemmer af alternative fagbevægelser oplever chikane på deres arbejdspladser.

Hvor udredningen fra IMR er lavet på baggrund af undersøgelser blandt medlemmer af alternative fagforeninger, så er KA´s undersøgelse lavet blandt et tilfældigt valgt udsnit af den danske befolkning.
I denne undersøgelse, er det altså den generelle holdning blandt danskere – medlem af en “traditionel” fagforening eller ej, der kommer til udtryk, hvorfor undersøgelsen vægter højt på objektivitet.

“Kampen for frihed på det danske arbejdsmarked er altså langt fra overstået, men blot rykket ind i en fase, hvor der på virksomhederne bruges ufine metoder. Hverken arbejdsgivere eller arbejdstagere kan frit organisere sig uden at blive truet på deres levebrød. Fra KA vil vi dog fortsætte med at overenskomstdække de virksomheder, der ønsker det og dermed tilbyde dialogen, som et moderne alternativ i til LO´s opfattelse af arbejdsmarkedet som en skyttegravskrig,” siger direktør Karsten Høgild, KA.

Del denne artikel: