Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

Vejlegården: Folketinget skal behandle “frihedsforslag”

Konflikten på Vejlegården bliver et af de første temaer, som Folketinget skal se på efter sommerferien: Transportministeren har fået et paragraf 20-spørgsmål. V og DF har fremsat et lovforslag, som skal modernisere konfliktretten.

Af: Arbejdsgiverforeningen KA

Venstre og Dansk Folkeparti har her i juni gjort deres for, at interessen for Vejlegården ikke dør hen over sommeren. Venstres arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs og Dansk Folkepartis ditto Bent Bøgsted har fremsat et beslutningsforslag, som skal regulere fagforeningers konfliktret overfor virksomheder med overenskomst.

Essensen i beslutningsforslaget er, at en fagforening ikke må konflikte en virksomhed for at opnå overenskomst, hvis virksomheden allerede er dækket af en kollektiv overenskomst med en anden landsdækkende lønmodtagerorganisation.

Forslaget skal ifølge forslagsstillerne sikre:

  1. Arbejdsgiveres organisationsfrihed.
  2. Fair konkurrence mellem faglige organisationer.
  3. At ideologiske kampe mellem konkurrerende faglige organisationer ikke føres på virksomheden og dermed bliver arbejdsgiverens problem.

En naturlig konsekvens
Forslaget glæder Karsten Høgild, direktør i KA, som forklarer, at det drager konsekvensen af de åbninger, der skete i 1997, hvor Arbejdsretsloven blev ændret, så virksomheder uden for LO/DA-systemet kunne få behandlet sager i Arbejdsretten uden dommere fra LO og DA. Og ændringen i 2006, hvor politikkerne ophævede eksklusivaftalerne og derved gav lønmodtagerne frit fagforeningsvalg:

“I KA er vi glade for, at forslaget er blevet fremsat. Det ligger som en naturlig forlængelse af ændringerne i 1997 og 2006. Ja, det vil da være absurd ikke at tage konsekvensen af de ændringer, der allerede er sket. Så en stor tak til Venstre og Dansk Folkeparti. Nu håber vi, at et samlet folketing vil bakke op om ændringen,” siger Karsten Høgild.

Lovforslaget bliver behandlet i Folketinget efter sommerferien.

Transportminister skal svare
Sideløbende med lovforslaget fra Venstre og Dansk Folkeparti har Kristian Pihl Lorentzen, Venstres trafikordfører, bedt trafikminister Henrik Dam Kristensen (Socialdemokraterne) om at svare på, om det er i overensstemmelse med Post Danmarks befordringspligt, at Vejlegården ikke har modtaget post i en måned. Det er stillet som et paragraf 20-spørgsmål.

Til Vejle Amts Folkeblad forklarer Kristian Pihl Lorentzen:
“Det skurer i mine ører som trafik- og postordfører, når jeg læser, at Post Danmark ikke bringer post ud. Jeg er ikke i tvivl om, at svaret på det spørgsmål er, at Post Danmark skal levere posten. Det kan give store problemer både økonomisk og juridisk for en virksomhed eller private, hvis de ikke modtager regninger og får betalt leverandører. Netop derfor er befordringspligten hellig,” siger Kristian Pihl Lorentzen til Vejle Amts Folkeblad.

Karsten Høgild roser Kristian Pihl Lorentzen for at stille spørgsmålet:
“Det kan jo undre, at ministeren med ansvar for postområdet har forholdt sig passivt til, at Vejlegården nu i en måned har været uden post. Men det glæder mig, at der er folketingsmedlemmer, som ikke vil lade dette passere,” fastslår Karsten Høgild.

Transportministeren har seks hverdage til at besvare spørgsmålet fra Kristian Pihl Lorentzen.

Del denne artikel: