Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

KA: Usolidarisk opgør med forsikring

Den 3. november kunne Politikens læsere læse et debatindlæg, hvor Karsten Høgild, direktør i KA, kritisterer regeringen for at indlade sig på et usolidarisk opgør med sundshedsforsikringer.

Af: Karsten Høgild

Foto: Lars Salomonsen

I regeringsgrundlaget kan man læse, at S-R-SF vil fjerne fradraget på sundhedsforsikringer. Og det er ironisk. Fradraget på sundhedsforsikringer er nemlig et resultat af, at man ønskede en solidarisk ordning, hvor ansatte kun kan få et skattefradrag, hvis alle ansatte i én virksomhed er med i sundhedsordningen. Det er en forudsætning for fradraget. En sundhedsforsikring eksisterer med andre ord i praksis kun, hvis den er både for sekretæren og souschefen.

Men S-R-SF ønsker at fjerne fradraget for at få nogle flere penge i statskassen. Men resultatet bliver uundgåeligt, at langt de fleste virksomheder vil nøjes med at tilbyde sundhedsforsikringen til nøglemedarbejdere.
Og hvad har vi så tilbage? 1: Der kommer måske lidt ekstra i statskassen, men slet ikke i den størrelsesorden, som regeringen regner med. 2: Der bliver skabt et A- og et B-hold på arbejdsmarkedet.

Helle Thorning-Schmidts regering har slået sig op på at ville kæmpe for lighed og solidaritet i alle samfundslag. Men hvis de gør alvor af at fjerne skattefradraget, er det et opgør med sundhedsforsikringer som en solidarisk ordning.
Vi skal heller ikke glemme det allervigtigste i denne debat: mennesker. Vi skal have fokus på, at mennesker bliver raske hurtigst muligt. Det garanterer sundhedsforsikringerne. Og små og mellemstore virksomheder i Danmark vil også være mindre udsat for konsekvenserne af langtidssygemeldinger.

Del denne artikel: