Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

Bøder og fokuseret myndighedsindsats skal bekæmpe social dumping

Mandag har Karsten Høgild, direktør i KA, et debatindlæg om social dumping i Jyllands-Posten. Det er foranlediget af, at Mette Frederiksen vil, at Arbejdstilsynet skal give større bøder. Læs debatindlægget her.

Af: Karsten Høgild

Foto: Lars Salomonsen

Efter at en polsk byggearbejder i marts måtte lade livet i en arbejdsulykke, vil beskæftigelsesminister Mette Frederiksen nu sætte bødestørrelsen fra Arbejdstilsynet markant op. Det manglede bare, og vi vil gerne kvittere for, at ministeren er klar til at tage økonomiske midler i brug, når det gælder bekæmpelsen af social dumping.

Vi skal komme social dumping til livs. Vi kan i Danmark ikke være tjent med, at der er 60 procent højere risiko for at ende i en arbejdsulykke, hvis man er østarbejder. Det er et trist eksempel på social dumping, der i første omgang går ud over dem, der accepterer de dårlige arbejdsforhold og havner i arbejdsulykker. I anden omgang er det vores arbejdsmarked, der havner på en glidebane, hvor gode danske virksomheder udkonkurreres af virksomheder, der ikke overholder rimelige danske standarder og dansk lov.

I denne sag blev offeret en polsk byggearbejder; han betalte med livet. Og det paradoksalt nok midt i en hed diskussion om, at vi alle gerne vil social dumping til livs. Det duer ikke, at udenlandske virksomheder ser stort på de gode arbejdsregler, vi har her i landet.

”Der er nogle arbejdsgivere, der udnytter situationen,” sagde beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, og det er rigtigt. I dag betaler virksomheder ned til 10.000 for at se stort på reglerne, og vi er enige med Mette Frederiksen i, at det beløb er alt for lavt. Derudover skal mængden af kontroller sættes markant op. Det kan ikke være rigtigt, at kontrollen på nuværende tidspunkt er så dårlig og bøderne for overtrædelser så små og ubetydelige for arbejdsgiverne. Snyd går ud over alle de arbejdspladser i Danmark, der har ansatte til ordentlige lønninger og overholder vores gode danske arbejdsmiljøkrav.

Derfor skal der også herfra lyde en opfordring om at gøre den ekstraordinære bevilling på 74 millioner kroner, der blev afsat på finansloven med aftalen i 2013 mellem regeringen, Venstre og Det Konservative Folkeparti til bekæmpelse af social dumping, permanent. Vi har allerede kunne konstatere gode effekter af den styrkede og mere fokuserede myndighedsindsats, og de gode erfaringer må ikke tabes på gulvet ved udgangen af 2017, hvor den ekstraordinære bevilling udløber.

Del denne artikel: