Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

Giv nyuddannede chauffører lov til at køre med det samme

I dag venter nyuddannede chauffører i ugevis på at få lov til at arbejde. Arbejdsgiverforeningen KA foreslår ny praksis, så de kan køre med det samme.

Af: Søren Ploug Lilmoes

, journalist

Foto: Colourbox

Indfør et midlertidigt kørekort, så nyuddannede chauffører kan køre med det samme.

Så konkret lyder forslaget fra Arbejdsgiverforeningen KA, der vil drøfte det med transportminister Thomas Danielsen (V) på et møde den 2. maj.

I dag tager det adskillige uger, før en nyuddannet chauffør får det kørekort, der giver ham lov til at sætte sig bag rattet.

Den nuværende praksis er ikke kun langsommelig – den belaster også samfundsøkonomien, fordi en del nyuddannede chauffører typisk er på dagpenge eller kontanthjælp i ventetiden.

Derudover er transportbranchen hårdt ramt af mangel på arbejdskraft, så det giver ingen mening at have en rigid praksis, der forhindrer medarbejderne i at komme i gang med at bruge den uddannelse, de har gennemført.    

”Den lange ventetid er et stort og generelt problem i branchen, så der er brug for handling. Hvis vi indfører en ny praksis, som gør det muligt at udstede et midlertidigt chaufførkort umiddelbart efter, chaufføruddannelsen er afsluttet, vinder alle på det: Samfundet sparer penge, den nyuddannede kan komme i gang med det samme, og virksomheden får glæde af en ekstra medarbejder,” siger René Nord Hansen, der er politisk chefkonsulent i KA.

Hos Vojens Taxi Service ApS har man problemet tæt inde på livet.

”Som nyuddannet er man fuld af gejst og vil gerne i gang med det samme. Den lange ventetid betyder, at en del mister ævred og finder et andet job i en helt anden branche. Det er ærgerligt og spild af gode kræfter, når nu samfundet, virksomheden og medarbejderen har brugt tid og penge på uddannelsen,” siger Thomas Schrøder, der er medejer og administrerende direktør hos VTS.

Han uddyber:

”Det bør være sådan, at der udstedes et midlertidigt chaufførkørekort, når man har bestået sin uddannelse. I mange andre sammenhænge er det muligt at udstede midlertidige kort og tilladelser, så det burde også være muligt her,” siger Thomas Schrøder. 

Del denne artikel: