Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

Højesteret afviser konfiskation af køretøj: Arbejdsgiver havde gjort sit hjemmearbejde

Dom fra Højesteret viser, hvor vigtigt det er som arbejdsgiver at have garderet sig mod vanvidskørsel.  

Af: Søren Ploug Lilmoes

, journalist

Foto: Colourbox

Da loven om vanvidskørsel trådte i kraft i 2021, opfordrede vi fra KAs side til, at man som arbejdsgiver tager sine forholdsregler. Vi har blandt andet udarbejdet et tillæg til ansættelsesbevis, som netop skal sikre arbejdsgiver bedst muligt mod at få konfiskeret et køretøj i forbindelse med en medarbejders vanvidskørsel.

En dom, som Højesteret afsagde tidligere på året, viser, hvor vigtigt det er som arbejdsgiver at have styr på sit hjemmearbejde. Dommen gav en vognmandsvirksomhed medhold i, at konfiskering af den lastbil, som medarbejderen havde kørt vanvidskørsel i, ikke kunne gennemføres.

I dommen lægges der vægt på, at virksomheden havde gjort tilstrækkeligt for at sikre sig mod, at medarbejderen kunne køre vanvidskørsel.

Virksomheden har en nultolerancepolitik i forhold til alkohol, og medarbejderen havde modtaget undervisning i alkoholpolitikken. Virksomheden havde – inden den ansatte pågældende medarbejder – sikret sig, at han ikke var straffet. Medarbejderen havde også underskrevet et tillæg til ansættelseskontrakten om, at manglende overholdelse af alkoholpolitikken var bortvisningsgrund.

Medarbejderen, der i øvrigt blev målt med en promille på 3,05, blev fyret som konsekvens af vanvidskørslen.

Der foreligger efterhånden flere domme på området, som alle peger på, at vognmænd ikke behøver frygte at få deres lastbil konfiskeret – hvis de har holdt deres sti ren og gjort, hvad man kan forlange for at undgå chaufførens vanvidskørsel. Det kan for eksempel være indhentelse af straffeattest, kontakt til tidligere arbejdsgiver, klare regler og instruktion i nultolerance om alkohol i arbejdstid samt øjeblikkelig afskedigelse, hvis reglerne alligevel skulle blive overtrådt.

Giver ovenstående anledning til spørgsmål, er du som medlem af KA naturligvis velkommen til at kontakte juridisk afdeling.

Del denne artikel: