Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

KA roser regeringen for fritidsjob-udspil: Et stort skridt i den rigtige retning

Af: Søren Ploug Lilmoes

, journalist

Christian Borrisholt Steen er politisk konsulent i KA. Foto: Jesper Voldgaard

”Det er meget positivt, at regeringen – ligesom vi i Arbejdsgiverforeningen KA – ønsker, at det skal være lettere at få unge i fritidsjob. Helt overordnet er det fornuftige forslag, regeringen har præsenteret i dag. Vi ser det som et stort skridt i den rigtige retning,” siger Christian Borrisholt Steen, der er politisk konsulent i KA.

Han glæder sig over, at regeringen vil give de nuværende arbejdsmiljøregler, der i en række tilfælde virker rigide og uforståelige i forhold til de unge, et kritisk eftersyn.

”Et eksempel er reglen, der tillader den 13-årige at sætte bøger på hylderne på biblioteket, men hvis den unge arbejder i supermarkedet, må han ikke løfte bogen fra kassen til reolen. Det giver slet ikke mening – det er sådan nogle regler, vi skal have fjernet, og det er godt, at regeringen lægger op til et opgør med uforståelige regler,” siger Christian Borrisholt Steen, der også roser regeringen for at ville fjerne AM-bidraget for alle under 18 år.

”Det gør, at de unge får endnu mere ud af at tage et fritidsjob,” siger han. 

Brug for en ungAPV
I forhold til at sikre det gode og sunde arbejdsmiljø foreslår KA, at virksomhederne får mulighed for i samarbejde med den unge at udarbejde en ”ungAPV”, hvor virksomheden forholder sig til de gældende arbejdsmiljøregler set i relation til de konkrete arbejdsopgaver for den unge i virksomheden.

”Det skal være en slags risikovurdering, der dokumenterer, at man som virksomhed har forholdt sig til ’gråzoner’. Hvis ungAPV’en ikke lever op til kravet om, at arbejdet skal kunne udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt, skal der naturligvis kunne udstedes sanktioner. Vi tror på, at en mere fornuftig og dialogbaseret tilgang med en ungAPV som dialogværktøj vil give flere små- og mellemstore virksomheder mod på at skabe fritidsjob til børn og unge – til gavn for de unge, virksomheden og samfundet,” siger Christian Borrisholt Steen.

Fleksibel arbejdstid
KA foreslår desuden, at de unge og virksomhederne i højere grad skal have mulighed for at kunne tilrettelægge en mere fleksibel arbejdstid. I dag må unge i den skolepligtige alder maksimalt arbejde to timer på hverdage.

”Det er fint nok, at der er en grænse for, hvor meget den unge må arbejde om ugen, men der er ingen grund til, at arbejdstiden skal detailreguleres fra politisk side. Lad den unge tilrettelægge arbejdstiden sammen med sine forældre og den pågældende virksomhed,” siger Christian Borrisholt Steen og uddyber:

”Vi skal også huske, at for mange unge uden for de større byer er det uattraktivt at tage et fritidsjob, hvis man kun må arbejde to timer, fordi gevinsten ved fritidsjobbet ”ædes” af lang og ofte dyr transport,” siger Christian Borrisholt Steen.

Du kan læse KAs politiske udspil “Flere fritidsjob – færre regler” her.

Del denne artikel: