Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

Mere barselsorlov til tvillingeforældre

Kender du dine medarbejderes rettigheder, hvis storken kommer forbi med ikke bare én, men to babyer på samme tid? Fra 1. maj 2024 opnår forældre og adoptanter til tvillinger væsentligt bedre ret til barselsorlov.

Af: Steen Elkjær

De nye regler giver ikke ændrede rettigheder til løn under barsel, og din lønforpligtelse som arbejdsgiver for tvillingeforældre er dermed ikke anderledes end for forældre, som nøjes med ét barn ad gangen. Foto: Colourbox

Den nye lovændring, som altså træder i kraft for tvillinger født 1. maj 2024 og senere, giver hver forælder til tvillinger ret til 13 ugers ekstra barselsorlov med barselsdagpenge.

De 13 ekstra uger skal anvendes inden for de første 12 måneder efter børnenes fødsel, hvilket altså giver nybagte tvillingeforældre og adoptanter mulighed for at være hjemme med deres børn i en længere og sammenhængende periode. For dig som arbejdsgiver må det forventes at medføre, at forældre til tvillinger vil have længere fraværsperioder.

De nye regler giver ikke ændrede rettigheder til løn under barsel, og din lønforpligtelse for tvillingeforældre er dermed ikke anderledes end for forældre, som nøjes med ét barn ad gangen.

De nye bestemmelser ensretter reglerne for nybagte forældre og adoptanter til flere børn, idet bestemmelserne erstatter de tidligere regler, der gav forældre til tre eller flere børn ved samme fødsel op til 26 ugers ekstra orlov inden for 18 måneder. Ændringen her forenkler systemet, og gør det mere tilgængeligt for forældre til tvillinger.

Øget fleksibilitet
En væsentlig del af lovændringen er den øgede fleksibilitet i overdragelse af orlov.

Forældre kan nu overdrage deres ekstra barselsorlov til sociale forældre eller nærtstående familiemedlemmer under visse betingelser. Det skaber større rum for personlig tilpasning og hjælper familien med at arrangere deres barselsorlov på den måde, der bedst passer til deres liv.

Fleksibiliteten strækker sig dog ikke længere end, at orloven ikke kan overdrages forældrene imellem.

Foruden de omtalte ændringer har loven også gennemgået andre justeringer, som øger fleksibiliteten omkring forlængelse af orlov, herunder bedre muligheder for at forlænge barselsorloven.

Har du spørgsmål eller ønsker yderligere information, er du velkommen til at kontakte vores juridiske afdeling.

Del denne artikel: