Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

KA advarer imod statsministerens pensionstanker: Vi skal ikke gamble med dansk økonomi

Velfærdsaftalen har den indre logik, at vi i gennemsnit skal have et vis antal år på pension. Når levealderen stiger, skal pensionsalderen følge med. Hvis man bryder med den indre logik, som statsministeren desværre åbner for med sit forslag, skaber man en ubalance, påpeger KA-direktør Karsten Høgild.

Af: Søren Ploug Lilmoes

, journalist

Foto: Jesper Voldgaard

Statsministerens forslag om at genforhandle velfærdsaftalen fra 2006 vækker dyb bekymring hos Arbejdsgiverforeningen KA.

”Aftalen er en af de bærende søjler i vores velfærdssamfund. Den er i høj grad med til at sikre, at vi har en stærk økonomi og stor arbejdsstyrke i Danmark,” siger direktør Karsten Høgild.

Velfærdsaftalen betyder, at pensionsalderen stiger i takt med den gennemsnitlige levealder.

”Der er grund til at rose de politikere og partier, der lavede velfærdsaftalen i sin tid. Det var modigt, rigtigt og fremsynet. Jeg håber, at nutidens politikere har samme mod til at holde fast i princippet om, at vi skal arbejde længere i takt med, at vores levealder stiger,” siger Karsten Høgild og uddyber:

”Velfærdsaftalen har den indre logik, at vi i gennemsnit skal have et vis antal år på pension. Når levealderen stiger, skal pensionsalderen følge med. Hvis man bryder med den indre logik, som statsministeren desværre åbner for med sit forslag, skaber man en ubalance.”  

Ubalance vokser sig større
Hvis reglen om at lade pensionsalderen stige i takt med levealderen afskaffes, får det store konsekvenser. Det bliver dyrt for samfundsøkonomien og virksomhederne, der får sværere ved at skaffe og fastholde medarbejdere. Karsten Høgild peger på en ubalance, der bliver endnu større, hvis man mejsler i granit, at pensionsalderen skal være 68 år.

”Vi står i en situation, hvor vi som samfund økonomisk understøtter folk, så de kan gå på pension som 68-årige – dernæst understøtter vi som samfund, at nogle af dem, der er gået på pension, stadig er tilknyttet arbejdsmarkedet, fordi vi ikke kan undvære dem. Den ubalance vokser sig bare endnu større, hvis vi ikke lader pensionsalderen stige i takt med levealderen,” siger Karsten Høgild.  

Overrasket over melding
Karsten Høgild er overrasket over pensionsmeldingen fra statsministeren – især når han tænker på den kategoriske afvisning, der kom fra statsministerens eget parti tidligere i år, da et andet parti luftede et tilsvarende forslag.

”Jeg er ikke politisk kommentator, så jeg skal ikke begive mig ud i en vurdering af, om forslaget er reelt eller designet for at stå stærkere i en kommende valgkamp. Men uanset om det er det ene eller andet, så skaber det massiv usikkerhed om noget, der er afgørende for både borgere og virksomheder, og det er meget uheldigt,” siger Karsten Høgild.  

Del denne artikel: