Om KA og medlemskab

HR og værktøjer

Overenskomst og aftaler

ESG og ansvarlighed

Politik og presse

Nyheder og events

Søg
Close this search box.

-

KA indklager staten for Menneskerettigheds-domstolen

Dansk lovgivning tilsidesætter Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, når det gælder arbejdsgivernes ret til selv at vælge overenskomst og arbejdsgiverforening, mener Kristelig Arbejdsgiverforening.

Af: Arbejdsgiverforeningen KA

Foto: Colourbox

Kristelig Arbejdsgiverforening (KA) og Vestjysk Service Selskab går nu til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol for at få bragt den danske retstilstand i overensstemmelse med den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Sagen handler om fagforeningers ret til at iværksætte konflikt mod virksomheder, som i forvejen er dækket af en overenskomst.

I en dom mod Vestjysk Service Selskab fra den 4. august 2003 slår Arbejdsretten fast, at der lovligt kan varsles og iværksættes konflikt mod en virksomhed, selv om den allerede er medlem af en arbejdsgiverforening og de pågældende medarbejdere er omfattet af et overenskomstsystem.

I strid med to artikler
Denne afgørelse er i direkte strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 11 om foreningsfrihed og artikel 14 om forbud mod diskrimination, mener KA og Vestjysk Service Selskab, som derfor har indklaget Den Danske Stat for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

KA har valgt at foretage det drastiske skridt, som det er at indklage staten for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, efter forgæves at have bedt beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen om at tage problematikken op. Beskæftigelsesministeren har ellers tidligere erkendt, at der er tale om en urimelig retstilstand, men han afviser at tage initiativ til en lovændring, idet han forventer, at der vil ske en udvikling i retspraksis.

Var dækket af overenskomst
Sagen startede, da Vestjysk Service Selskab overtog en del af Dansk Service Selskab samt en række medarbejdere i oktober 2002. I den forbindelse opsagde Vestjysk Service Selskab de eksisterende overenskomster med Kvindeligt Arbejderforbund og Dansk Funktionærforbund.

Baggrunden var, at Vestjysk Service Selskab gennem sit medlemskab af KA var dækket af serviceoverenskomsten mellem KA og Kristelig Fagforening. Sanitørernes Fagforening, der hører under Dansk Funktionærforbund, krævede herefter, at Vestjysk Service Selskab underskrev en tiltrædelsesoverenskomst med en eksklusivbestemmelse, der skulle sikre, at alle firmaets ansatte var organiseret hos dem eller Kvindeligt Arbejdsforbund.

Det nægtede Vestjysk Service Selskab, hvorefter Dansk Funktionærforbund varslede strejke og blokade mod virksomheden. KA indgav nu en indsigelse mod lovligheden af den varslede konflikt med baggrund i, at Vestjysk Service Selskab var omfattet af en overenskomst på området. Arbejdsretten afviste indsigelsen under hensyn til Dansk Funktionærforbunds stærke og aktuelle faglige interesse i at opnå overenskomst på virksomheden.

Tvunget til at underskrive
Resultatet blev en kortvarig strejke og blokade som førte til, at Vestjysk Service Selskab følte sig tvunget til at underskrive tiltrædelsesoverenskomsten. Dansk Funktionærforbund kunne dog tilbyde, at eksklusivbestemmelsen ville bortfalde, hvis Vestjysk Service Selskab blev medlem af Rengøringsselskabernes Branche og Arbejdsgiverforening.

Da Vestjysk Service Selskab ikke ønskede at være omfattet af en eksklusivaftale, så virksomheden ingen anden udvej end at blive optaget i Rengøringsselskabernes Branche og Arbejdsgiverforening. Derfor er Vestjysk Service Selskab i dag medlem af to arbejdsgiverforeninger.

En langvarig proces
En sag ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol kan tage flere år, men direktør Karsten Høgild fra KA ser det som den eneste tilbageværende mulighed for at rykke ved den danske retstilstand.

“Vi har været i kontakt med beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen, men må konstatere, at der ikke er politisk vilje til at begrænse konfliktretten via lovgivning. Derfor har vi valgt at kaste os ud i en langvarig proces, som gerne skal ende med, at den danske lovgivning bringes i overensstemmelse med Den europæiske Menneskerettighedskonvention,” siger KA-direktør Karsten Høgild.

Klagens formål er at få slået fast, at Vestjysk Service Selskabs og KA’s menneskerettigheder er blevet krænket samt at den danske stat har overtrådt Den Europæiske Menneskerettighedskonvention

Del denne artikel: